Yorum : Kör Kuyu - İlker Balkan

    Bir çocuk sahibi olabilmek için nelere katlanabilirsiniz ?
    Nilgün , aşksız bir evlilikte çırpınan bir kadındı ve kocası İbrahim'den tek beklentisi bir çocuk sahibi olabilmekti. Yaşamı boyunca sevgiyi hiç tatmamış , hiç kimse tarafından doyasıya sevilmediğinden kimseyi de doyasıya sevemeyen Nilgün'ün tek arzusu , doyasıya sevebileceği bir evladının olmasıydı.Ancak Nilgün için bu pek de kolay değildi.Rahminde bebeğinin tutunmasına engel olan bir kusura sahip Nilgün'ün arayışı onu falcılardan hocalara , oradan da doktorlara , hastanelere taşıyacak ve sonunda istediği o çocuğa kavuşacak mıydı?
   Anne olmak için neleri feda edersiniz,nelere katlanırsınız?Annelik ruhunuzu nasıl bir ateşle doldurur? Peki ya doğacağı kesin olmayan bir çocuk için hayatınızı ortaya koyup acılar içinde ölmeyi göze alabilir misiniz?
İlker Balkan , üçüncü romanı ile bizi hem bireysel hem de toplumsal olarak çok etkileyen bir konuya , dikkat çekici bir nokta etrafında dolaşarak taşıyor. Daha ilk sayfadan okurunu saran anlatımı , şaşırtıcı olay örgüsü ve yazarın güçlü dilsel kavrayışı ile Kör Kuyu , okuruna sıra dışı bir deneyim vadediyor..



Tür : Dram,Yetişkin
Sayfa Sayısı : 170
Yayınevi : Altın Bilek Yayınları

                                                       Idefix | kitapyurdu | D&R


YORUMUM : 

  Öncelikle kitabın kapağından bahsetmek istiyorum. Kitabın konusu ile o kadar uyumlu ki! Kapaktaki kadın manken sağ elinde tuttuğu makas ile sol kolunu yavaş yavaş kesiyor.Kahramanımız Nilgün'ü temsil ettiğine eminim. O da bir çocuk doğurabilmek , kadın olduğunu hissedebilmek için uzun süreli bir tedaviyi göze alıyor ve bedeni bitap düşene kadar hırslı bir şekilde kararından vazgeçmiyor. Zaten karakterlerin özellikleri tam oturmuş , sayfalar arasında git-gel yapanlar yoktu yani :)
   Kitap toplumda yaşanabilecek bir olayı yalın bir dil ile anlatıyor. Olay üzerine kurulmuş bir kurguya sahip. Bu yönüyle okurken gözlerimin önünden bir film şeridi geçti gibi oldu :) Kitap bir günde bitti , bittikten sonra da keşke yazarımız daha uzun yazsaymış dedim :)
  Diğer kitaplardan farklı olan yanı ise geçmişi,aldıkları kararları bir sayfada anlatıp hemen ardındaki sayfada gelecekten bir anı anlatması. Şimdi kafanız karışabilir. Nerede geçmişin nerede geleceğin başladığını karıştırabiliriz diyebilirsiniz ama inanın öyle bir kafa karışıklığı hiç olmuyor! Üstelik olayların sonunu bilmenize rağmen kitabın sonunu merak ediyorsunuz!
  
SPOILER İÇERİR!

 Kitapta Nilgün'ün çocuk sahip olmak için çektiği acıları,çileleri kocası İbrahim'in dikkate almaması,karısının huysuzlaştığını düşünmesi ,üstelik karısını Funda isimli başka bir kadınla aldatması İbrahim'in gözümden ışık hızıyla düşmesine neden oldu. Yine de yazar İbrahim'in bakış açısını da objektif bir şekilde kitaba yansıtmış.Bu sayede kitaptaki hiçbir karaktere sinir olmadan bitirdim :)
  Bir de şu cümle dikkatimi çekti : '.. cinayetini doğduğunda işledi Sevilay'. Sevilay , Nilgün'ün doğması için çileler çektiği bebek. Yani anlamadığım kısım burada tüm suç Nilgün'de. Tüm tehlikeleri göze alan, çocuk sahibi olmak için yıllarca tedavi gören  Nilgün'ün kendisi. Bu yüzden psikolojisi bozuluyor ve çevresindeki insanları mutsuz ediyor. 

SPOILER BİTTİ.

  Kitaptaki annelik duygusu ise çok net hissediliyor. Anne olanların -özellikle- okumasını tavsiye ederim :)

ALINTILAR :

 'Başka bir yaşam mümkün olabilirdi aslında ama o başka bir yaşamın peşinden gitmek yerine , kendi yaşamının içinde hapsolmaya ve ondan beklenenleri yapmaya çalışıyordu.'

                   ۞                                              ۞                                     ۞

 'Nilgün kısacık bir an gözlerini açtı ve doktora baktı."Kızımı görüyorum" dedi."Kör bir kuyudan bana sesleniyor." Yutkundu. "Onu kurtarmam lazım , oradan çıkartmam lazım."'

                   ۞                                                 ۞                                        ۞

'Mutluluğu bulmak konulu filmler,televizyon programları ve kitaplar yalan söylüyorlardı.Yaşamda sevgi olmadan bunların hepsi yalandı.'


Verdiğim Puan : 4/5

   









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI