YORUM : Gece Nöbeti - Sergey Lukyanenko

     Karanlık'ı Aydınlık'tan ayıran tek şey: Gece Nöbeti...
     Büyüleyici bir fantastik serinin ilk kitabı olan Gece Nöbeti, Rusya'da Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter'dan daha başarılı olmuş bir kült roman: Sergey Lukyanenko'nun Gece Nöbeti Aydınlık ile Karanlık güçler arasındaki sonsuz mücadeleyi korku ve kurgunun eşsiz bir karışımıyla anlatıyor.
     Çok eski zamanlardan beri "Diğerleri" denen yaratıklar var aramızda: vampirler, şekil değiştirenler, cadılar, ak ve kara büyücüler... Doğaüstü güçleriyle tebdil-i kıyafet aramızda yaşıyor, içinde yaşadığımız dünyaya paralel bir gerçekliğe, gölgeler içindeki Alacakaranlık'a girip çıkabiliyor ve böylece Karanlık ile Aydınlık arasındaki dengeyi korumak için sürekli tetikte bekliyorlar. Gece ve Gündüz'ün sadık nöbetçilerinin görevi bin yıllık ateşkesi korumak ve dengeyi bozacak her türlü ihlali cezalandırmak... Ancak bir kehanete göre "Diğerleri"nin arasından iyi ve kötü arasındaki bu dengeyi sonsuza kadar değiştirecek kadar güçlü biri ortaya çıkacak ve eğer bu kişi kötülerin yanında yer alırsa, dünya bütünüyle kaosa sürüklenecek.
Orijinal Adı : Ночной дозор (Nochnoy Dozor)
Seri Sıralaması : Gece Nöbeti Serisi (Watchs) #1
Goodreads Puanı : 3.96 (24,402 oylama)
Sayfa Sayısı : 528 sayfa
Yayınevi : Pegasus Yayınları
Etiket Fiyatı : 28 tl


***

   Eski zamanlarda vampirler , büyücüler , cadılar ve şekil değiştirenler arasında görüş ayrılığı olur. Kimi insanları koruması gerektiğini söylerken kimi de insanları kölesi olarak kullanmak ister. Olay sonrasında Diğerleri olarak adlandırılan bu varlıklar ikiye ayrılır : Aydınlık ve Karanlık Varlıklar.
   Aydınlık ve Karanlıklar arasında bir anlaşma imzalanır. İki tarafın elemanları da insanları iyiye veya kötüye yönlendirmek için büyü kullanmayacaktır. Bunu denetleyen iki nöbet kurumu vardır ; Gece Nöbeti ve Gündüz Nöbeti.
   Aydınlık Varlıklardan (Gece Nöbetçisi) Anton , laboratuvar çalışanıydı. Aydınlıkların Rusya'daki patronu Boris onun bir saha ajanı olmasını isteyene kadar. Saha ajanı olmak için yeterince güçlü olmadığını düşünen Anton , daha ilk andan itibaren başını belaya sokar.  

   Kitap , üç ana hikayeden oluşuyor. Hikayeler aynı karakterler-farklı olaylar şeklinde yer alıyor. Daha önce fantastik kitaplarda okumadığım bir kurgusu vardır. Yukarıda spoiler olacağı için bahsetmediğim birçok durum daha var. Yani , derin bir olay örgüsü vardı. 
   Karakterlerin hepsi çok çok soğuktu. Duygusuz diyaloglar , olaylar karşısında tepki göstermemeler vs. Hiçbirine ısınamadım. Bir Rus yazarın kitabını ilk defa okumuyorum ama ilk defa böyle soğuk karakterler gördüm.  
   Karakterleri saymazsak üslubu ve kurgusu yönüyle mükemmel bir kitaptı. Bol bol fantastik yaratıklar , bitmeyen bir aksiyon ve her bölümün sonunda açığa çıkan bir sır. Fantastik severlerin kaçırmaması gerekir diye düşünüyorum.




Puanım : 4/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI