YORUM : Golem ve Cin - Helene Wecker

Korkunç güçlere sahip bir büyücü tarafından, yalnızlık çeken bir adam için kilden yapılmış bir golem...
Ve bin yıllık esaretinden uyanan bir cin... Bu iki olağanüstü varlığın yolu 1899 yılında New York'ta kesişir. Farklı olmaktır onların kaderi... Hikâyeleri herkes gibidir aslında, kendini farklı ve yalnız hisseden her insan gibi...
Ve tehlike, onlar için sadece bir adım ötededir hep.
Golem ve Cin iki ayrı kültürün efsanelerinden besleniyor ve zengin anlatımı sayesinde okuru ilk sayfadan itibaren içine alıyor. 2013 yılının en iyi kitapları listelerini altüst eden bu roman Türkiye'de de çok sevilecek.
Orijinal Adı : The Golem and the Jinni
Seri Sıralaması : Herhangi bir seriye ait değil. 
Goodreads Puanı : 4.1 (70,730 oylama)
Sayfa Sayısı : 640 sayfa
Yayınevi : Doğan Kitap
Etiket Fiyatı : 32 tl
***
  Polonya'da dini ilimlerin karanlık tarafıyla uğraşan bir adam vardır : Yehudah Schaalman. Bir gün müşterilerinden biri ondan bir golem yapmasını ister. Ancak bu golem , savaşmak için değil eş olmak için yapılacaktır. Yehudah tüm mağrifetlerini kullanır ve müşterisinin istediğini yapar. Müşterisi , eşi olan golem ile Amerika'ya yolculuğa çıkar. Ne yazık ki yolculuk esnasında adam ölür. Sahipsiz kalan golem koca New York'ta tek başına kalır.
   Bu sırada uzak diyarlardan gelmiş bir ibriğin yolu kalaycı dükkanına düşer. Kalaycı adam , ibriğin üstündeki antik desenler karşısında şaşırır. İbriği incelerken beklenmedik bir şey olur. Dükkanı aydınlanır ve ibriğin içinden bir cin çıkar. 
  Herkese merhaba! Beklenmedik bir kurgusu ve güzel bir anlatımı olan mükemmel bir kitapla karşınızdayım. Şimdi teker teker kitabın özelliklerini ele alalım. 
   Öncelikle Golem ve Cin yazarın ilk kitabıymış ama yazarın deneyimli bir yazara yakın kalemi var. Kurguda en ufak bir açığa izin vermiyor. Kitap bittiğinde aklınızda en ufak bir soru kalmıyor. Mantık hatası yok. Her şey yerine oturuyor kitap bitince. Zaten kitap hakkında birkaç yazı okuyunca da yazarın derin bir araştırma yaptığını öğrendim. Kitapta fazlalık edecek bilgi yok. Aksine yerinde bilgiler var. Ama bu bilgilerin kitabın akıcılığını bozacağını düşünmeyin. Kitabın kurgusu içinde bu bilgiler harmanlanıp gidiyor. 
   Kitabın kurgusu yukarıdaki özetten çok daha detaylı. Golem ve cin nasıl tanışacak derken geçmişle bağları bile ortaya çıkıyor. Son sayfaya kadar pür dikkat okuyorsunuz. 
   Ben kitaba bayıldım. Kurgu ilginizi çektiyse sizde düşünmeden okuyun derim. 

  Kısacası ; kültürel motiflerle bezenmiş,mistik bir havası olan, farklı bir kurgu okumak isteyenlere kitabı öneriyorum. Sayfa sayısı gözünüzü korkutabilir ama su gibi akıyor. 

Puanım : 5/5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI